Sports Eventer

Sportslige eventer

En alpin event er ikke komplett uten et eller flere sportslige innslag. Dette kan være alt fra korte konkurranser til konkurranser som går over flere dager og dekker flere sportsgrener. Det er selvsagt mange amatører som ønsker å delta på slike sportslige eventer. Derfor lages det forskjellige kategorier, for å sikre at utøverne kan få en rettferdig konkurranse. Det er svært mange forskjellige sportslige eventer man kan delta på, så vi gir bare en generell oversikt over de forskjellige sportslige grenene. Banene som brukes i slike tilfeller er ofte en forenklet versjon av kjente baner. En perfekt måte å prøve seg på noe nytt og spennende, uten at dette går utover helsen.

Slalåm

Slalåm er nok den mest kjente av alpin sportene i Norge. Utøverne må passere forskjellige porter, uten å rive dem ned. De må innom alle portene, ellers blir de diskvalifisert. De utøverne som gjør dette raskest, vinner.

Portene står spredd nedover bakken, men er likevel tette nok til at man virkelig må kunne svinge for å klare banen. Her er ikke fart nok, presisjon og stålkontroll må til for å overkomme hindringene.

Mange av de beste innen slalåm konkurerer gjerne i flere kategorier og regnes som gode all-roundere. Så en vinterfestival har nesten alltid med slalåm i en eller annen form. For de som vil ha litt trening før de setter utfor, så er det alltid gode instruktører tilgjengelig.  

Parallellkjøring

Parallellkjøring handler om at to og to utøvere kjører mot hverandre direkte. De har samme løype, side om side, og den som kommer raskest i mål vinner. Banen er ofte relativt kort sammenlignet med annen vintersport, mye fordi publikum skal kunne ha full oversikt. Dette er nemlig en svært publikumsvennlig sport ettersom det er enkelt å se hvem som vinner.

Dommerne vil også ta tiden på løperne, og utøveren får en tidsplassering i sammendraget.  Det vanligste er at banen er en slalåmbane, men kulekjøring, snowboard og andre sportsgrener er også vanlig.

 

Utfor

Det er mange som blander utfor og slalåm. Det er helt naturlig ettersom begge deler involver utforbakker og porter man skal passere. Men det er en viktig forskjell og det er farten. Utfor har en mye høyere fart og det er lagt inn spektakulære hopp.

Portene står ofte lengre fra hverandre enn i slalåm, men de er også plassert slik at det kreves presisjon og kontroll å passere dem på en god måte. Hvis man ikke treffer riktig på porten, minster man fort tid. Normalt sett er det ikke mange sekunder som skiller nummer 1 og nummer 2 i seiersrekken. Så det er uhyre viktig å treffe rett inn i portene.

Men farten er det aller viktigste i utfor og denne sporten tiltrekker seg ofte personer som elsker høy fart og fare!

Freestyle og andre sportsgrener for spesielt interesserte

Det finnes mange varianter av denne sporten, men veldig ofte involverer dette høy fart og hindre. Derfor er dette ikke noe man kaster amatører ut i. Samtidig er det mange konkurrere på nasjonalt og internasjonalt plan i disse idrettene. Så selv om man ikke kaster amatører ut i dette på egen hånd, er det flere alpin-eventer som har fokus på en eller flere slike marginale vintersports grener. Instruktører, gjerne utøvere, deltar med liv og lyst både på trener siden og i oppvisningsrenn.

 

Snowboard!

Veldig mange ungdommer og flere godt voksne elsker snowboard. Snowboard har mye til felles med rullebrett, også når det kommer til utøverne. Så ofte er det en mer uvørn, alt-går, ingen grenser atmosfære når snowboard utøverne samles. Det er mange forskjellige baner og ikke minst, svært mange forskjellige stiler. Så elsker du snowboard, bør du holde øynene oppe for å få med deg slike eventer.